Visste du att en värmeflaska har många olika användningsområden? Och vet du vad en värmeflaska är? Om du tänker på ett slags gammaldags värmekudde som man fyller med vatten så har du helt rätt. Redan på medeltiden använde man sig av värmeflaskor, även om man då ännu inte hade varianter i gummi eller termoplast som vi använder idag. En varmvattenflaska är inte bara mysig på vintern, utan kan också vara till hjälp vid en rad olika besvär. Du får smärtlindring, nedvarvning och värme på ett naturligt sätt – till ett mycket bra pris. I det här inlägget listar vi några av de många användningsområden som finns för en värmeflaska eller värmekudde.
Komma ner i varv
Värme är en välbeprövad metod för att slappna av och komma ner i varv. När du kommer hem från en stressig dag på jobbet kan du därför testa att lägga dig på rygg, med en värmeflaska eller värmekudde under nacken. När man är stressad blir nackmusklerna ofta lite extra spända, och det brukar därför kännas härligt med lite avslappnande värme.
Lindra menstruationsbesvär
Ofta ser man inte direkt fram emot den tiden i månaden där hela mellangärdet krampar, och man helst bara vill krypa ner i sängen och stanna där tills det är över. Men tyvärr måste man ju ändå ta sig till skolan eller jobbet, och kämpa sig igenom smärtan. Om du vill undvika att ta smärtstillande tabletter, kan du testa med lite värmeterapi. Värme blockerar nämligen kroppens smärtreceptorer, och hjälper dessutom livmodern att slappna av eftersom blodkärlen utvidgar sig så att kramperna kan minska. Det finns praktiska långa värmeflaskor, som du kan binda fast som ett bälte runt magen. Som alternativ finns det även värmegördlar som man kan värma i mikrovågsugn. På så vis stannar värmen på plats, så att du har händerna fria för jobbet.
Lindra ryggsmärtor
Om du brukar ha ont i ryggen kan en värmeflaska eller värmekudde vara en bra investering, eftersom deras användningsområden är perfekta för smärtlindring. Enligt Dr. Lauri Grossman, licensierad kiropraktor och grundare av Department of Homeopathic Medicine hos New York University, kan värme- och kylterapi bidra till att lindra ryggsmärtor. Hon förklarar att kylterapi är när du kyler ner din värmeflaska och använder den kall, vilket fungerar bättre för inflammation och att minska svullnad. Värme däremot är perfekt för att minska kramper och muskelspasmer, vilket ofta är orsaken till ryggsmärtor.
Lindra huvudvärk
Om du är trött på att ta smärtstillande tabletter, kan du testa värme eller kylterapi mot din huvudvärk. Testa att lägga en värmekudde eller varmvattenflaska på pannan eller i nacken. För några personer fungerar värme bättre, medan andra får bättre resultat med kyla. Du kan prova bägge varianterna, för att se vilken metod som är bäst för just dig. Värmeflaskan kan du ju som bekant använda för både värme och kyla. Ett tips är att investera i en värmekudde från Fashys värmekuddeserie Hot & Cold, som är speciellt framtagen för både värme och kylterapi.
En uppfriskande ispåse i sommarhettan
I stället för att fylla din varmvattenflaska med varmt vatten, kan du fylla den hälften med kallt vatten och lägga den i frysen en kort stund tills den är riktigt kall. Det är en riktigt skön metod för att kunna kyla ner sig, särskilt under sommarens varma dagar när värmen gör det svårt att tänka. Du kan även testa att använda din “ispåse” för att lindra blåmärken, ömma knän eller dina barns små stötskador. Även din värmekudde kan användas som kylkudde. Det gör du genom att lägga den i en plastpåse för att hindra den från att bli fuktig, och placera den i frysen 1-2 timmar.
Värma upp din säng
Med dagens höga elpriser vill man helst hålla nere temperaturen i sovrummet, men det kan vara svårt att somna med iskalla fötter. Gör som man gjorde på den gamla goda tiden, och värm upp din säng med en värmeflaska innan du vill sova. Du placerar helt enkelt flaskan i sängen cirka 10 minuter innan du lägger dig.
Ett schweiziskt forskarteam har undersökt hur värme påverkar sömnen. Om du vill läsa hela studien hittar du den här. Forskarteamet visade att det kan vara nästintill omöjligt att somna med kalla fötter och händer. Med hjälp av en värmeflaska kan man få upp värmen och somna lättare. Dr. Krauchi som ledde studien upptäckte även att ådrorna vidgar sig kort innan man somnar, vilket ökar blodcirkulationen och sänker kroppstemperaturen, vilket signalerar till kroppen att det är dags att sova. Hos vissa personer fungerar den här processkedjan inte som det är tänkt, och ådrorna vidgar sig inte tillräckligt för att ge kroppen denna sömnsignal. Om man har med en värmeflaska eller värmekudde kan den externa värmen hjälpa ådrorna att vidga sig, så att blodcirkulationen ökar och ger kroppen den signal som den väntar på.
Lindra smärta och kramper i magen
Kramper och smärtor i magen är inte särskilt roligt att ha. En värmeflaska kan tyvärr inte läka dina problem, men den kan däremot öka din komfort och lindra dina smärtor. Ofta upplever man särskilt smärtsamma magkramper om man har IBS eller diarré, och dessa går ibland att lindra med värme. Värmen blockerar kroppens smärtreceptorer och hjälper din mage att slappna av, vilket lindrar smärtan och gör att kramperna kan minska.
Fler användningsområden för en värmeflaska
När vattnet har svalnat och du är klar med din värmeflaska, behöver du inte slösa bort vattnet. Du kan istället använda det för att vattna dina blommor, eller för att fylla på husdjurets vattenskål.
Kontakta oss gärna
Vi hoppas att vårt inlägg har varit informativt och att du har fått ny kunskap om de många användningsområden som finns för en värmeflaska eller värmekudde. Om du har några frågor eller vill ha hjälp att välja värmeprodukt – tveka inte att kontakta oss. Vi har mångårig kunskap om värmeflaskor och värmekuddar, och hjälper dig gärna.