Varmvattenflaskan är en brittisk traditionsprodukt som miljontals människor använder varje vinter. När du köper din värmeflaska är det viktigt att inte köpa vad som helst – ingen vill ju råka ut för en produkt som börjar läcka efter bara några gångers användning. Men hur ska man tänka när man väljer? I det här inlägget ger vi dig nio tips på saker du kan leta efter när du ska välja rätt varmvattenflaska.
1. Titta om varmvattenflaskan är märkt med BS 1970:2012
BS 1970:2012 är den internationellt erkända säkerhetsstandarden för värmeflaskor i gummi och PVC. Märkningen är därför ett säkert tecken på hög kvalitet. Standarden kräver att tillverkarna följer strikta riktlinjer under produktionen, säkerhetstestar produkten och ser till att kunden får tydliga instruktioner för hur de kan använda och förvara varmvattenflaskan på ett säkert sätt. Om din varmvattenflaska är certifierad ska märkningen finnas på flaskans utsida.
2. Producentens och distributörens märkning
Både producenten och distributören ska vara märkta på utsidan av varmvattenflaskan, så att du lätt kan ta kontakt med dem om produkten skulle ha en defekt.
3. Instruktioner ska följa med
Till din värmeflaska ska det alltid medfölja instruktioner för påfyllning, säkerhet och skötsel. Följ alltid instruktionerna för att undvika brännskador, och så att du kan njuta av produkten så länge som möjligt.
4. Produktionsdatum
På värmeflaskans utsida hittar du en märkning i form av en tusensköna med ett årtal i mitten. Det är året som din värmeflaska är tillverkad. Produktionsåret ska inte ligga längre bak i tiden än två år, eftersom gummi är en naturprodukt som förändrar sig med tiden.
5. Proppens passform
Om värmeflaskans propp passar dåligt, kan den vara svår att öppna eller skruva fast ordentligt. I värsta fall kan den även läcka varmt vatten. Prova därför innan du köper en flaska om proppen är lätt att skruva på och om den sluter tätt.
6. Garanti
Se till att den värmeflaska du köper har en garanti. Om inget annat anges gäller garantin på produkten enbart för tillverkningsfel. Den gäller alltså inte för allmänna förändringar i materialet som orsakats av användning eller slitage.
7. Gummilukt
Gummi är ett material med mycket bra isolerande egenskaper. En varmvattenflaska med hög andel gummi håller därför värmen längre än en produkt med låg andel gummi. I början har en värmeflaska i gummi en särskild lukt, som sedan försvinner med tiden. Om din värmeflaska luktar gummi, är det en indikator på att den har ett högt gummiinnehåll.
8. Utseende
Om materialet i din värmeflaska känns mjukt, så är även det ett kännetecken på att produkten består av en hög andel gummi. Om materialet däremot känns halt, ser glansigt ut, har spröd konsistens eller har en lukt som påminner om krita så har produkten sannolikt ett lågt gummiinnehåll. Krita är nämligen den vanligaste ingrediensen som man späder ut gummi med. Det vill du undvika, eftersom det kan göra att materialet blir sprött och slits ut snabbare.
9. Pris
Gummi är en relativt dyr råvara. Det betyder att ju högre andel gummi en värmeflaska har, desto högre blir priset. En högkvalitativ värmeflaska i gummi kostar alltså lite mer.
Kontakta oss gärna
Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig att välja varmvattenflaska, och att den ger dig många varma och mysiga stunder i vinter. Om du har några frågor eller behöver hjälp att välja – kontakta oss gärna.